De Flater van het jaar

Laatst was het voetbal T-shirt van Cambuur Leeuwarden in het wereldnieuws, of laten we zeggen: dit was de eerste keer dat iemand er nog aan werd herinnerd dat Cambuur Leeuwarden nog bestaat. Veel bereiken ze tegenwoordig niet meer op het nationale speelveld.

Hoe kwam de club in het nieuws?

Met het het lelijkste voetbalshirt van de wereld.
Dat was een toekenning die niet zomaar uitgeroepen werd door een luttele Nederlandse knuddevereniging, maar door een grote wereldwijde organisatie die deze prijs ieder jaar uitreikt!
Voor de grap, maar toch ook wel weer pijnlijk! Vooral voor een zo trotste provincie als Leeuwarden, die pronken met schaatser Sven Kramer en turner Epke Zonderland, maar verder op voetbalniveau niet zoveel te laten zien hebben. Dan is het toch pijnlijk dat ze nu ook zijn uitgekozen als drager van het lelijkste voetbal T-shirt in de wereld. Dus was de club nou blij met deze uitreiking?
Nee, niet ten minste. Het krenkt de trots, vooral van de Friese boeren. En dat lieten ze weten!

Radio gesprek

De directeur van de club werd gebeld door de Nederlandse radio, en moest live even reageren op de uitreiking waarvan hij nog niet wist dat die aan zijn club was toegekend. Met een vriendelijke lach, maar verder een krachtige ‘oneens’ werd het gesprek snel afgekapt. En dat op Q-music, waar toch een kleine miljoen Nederlanders naar luisteren. Niet geheel ontoevallig maakte de club de volgende dag de door fans ontworpen nieuwe voetbalshirt bekend. Slimme marketingtruc, of gewoon even laten weten dat ze echt wel beter konden doen?  Nieuw logo, nieuwe kleuren, althans dat was de verwachting van heel Nederland, en ondertussen ook de hele wereld.

Onkruid vergaat niet
Helaas, als snel bleek: Friezen houden aan hun trots vast. En dat is natuurlijk iets goeds. Maar de trots reikte zo hoog dat de Friezen weigerden om hun shirt aan te passen! Waarom ze dan een nieuw T-shirt aankondigden? Misschien om zichzelf te verlossen van deze schandelijke uitreiking. Dit ‘nieuwe’ T-shirt was gekozen door de fans, en zij houden stevig vast aan hun voetbalshirt.

FC Cambuur staat in ieder geval volgend jaar weer op de lijst voor het lelijkste voetbal T-shirt van Nederland.

afgrijselijk tricot van Friese voetbal club

Naar de gekleurde schoenen
Dan maar even van de gekrenkte Friese trots naar de gekleurde voetbalschoenen.
Geel, roze, blauw en rood. Vooral bij Nederlandse topclubs lijkt het in te zijn om de meest felgekleurde schoenen te kopen, zoals de hieronder geziene schoenen van Klaassen: de nieuwe Nike Hypervenom. Hij draagt ze met zijn eigen naam erop. Roze schoenen worden steeds vaker gedragen, en we kunnen met zijn alle zeggen dat voetballers tegenwoordig meer lijken te geven om hun uiterlijk (schoenen en zelfs het kapsel) die hun marktwaarde vertalen, dan om het aantal doelpunten dat ze maken? Zo leek Feyenoord spits Michiel Kramer prima roze schoenen te dragen tijdens zijn zeer beperkte tijd bij Feyenoord in de basis, maar presteerde hij verder niet op het scoren van doelpunten. Hij verliet dan ook al snel het veld van Feyenoord en mocht plaatsnemen op de bank. Christiano Ronaldo heeft de trent ingezet om uitermate veel te geven om het uiterlijk, maar niet iedereen komt er mee weg!